Costa Concordia, o navă de croazieră gigantică, a naufragiat la 13 ianuarie 2012 în apropiere de insula italiană Giglio, provocând moartea a 32 de persoane, dar epava ei zace şi în prezent, la un an de la tragedie, în faţa portului, relatează AFP, care prezintă o cronologie a faptelor.
- 13 ianuarie 2012: Costa Concordia, care transporta 4.229 de persoane, dintre care peste 3.200 de turişti, se loveşte de o stâncă la aproximativ 300 de metri de insula Giglio, în Toscana. Nava, care s-a apropiat de insulă pentru o paradă nocturnă, a eşuat la mai puţin de 50 de metri de ţărm.
În timp ce echipa comandamentului a minimizat accidentul, s-au declanşat operaţiunile de salvare. Procedura de evacuare a început la o oră după coliziune. Catastrofa s-a soldat cu 32 de morţi, două persoane fiind date dispărute.
- 14 ianuarie: Comandantul navei, Francesco Schettino, este plasat în detenţie la Grosseto (centru), fiind acuzat de omucidere multiplă din culpă, naufragiu şi abandonarea navei. Secundul său, Ciro Ambrosio, este urmărit pentru aceleaşi fapte.
- 15 ianuarie: Costa Crociere, compania italiană proprietară a pachebotului, îl acuză pe comandant că a comis "erori", atât în traiectoria urmată de navă, cât şi în gestionarea situaţiei de urgenţă.
- 17 ianuarie: Francesco Schettino este consemnat la domiciliu în Meta di Sorrento, la sud de Napoli.
Primele plângeri împotriva Costa. Sunt deschise proceduri judiciare în mai multe ţări (Italia, Franţa, Statele Unite).
- 27 ianuarie: Acord între compania de croaziere şi o asociaţie de pasageri, care prevede despăgubiri forfetare de 11.000 de euro de persoană, plus cheltuieli. În octombrie, Costa anunţă că dintre cei 3.050 de pasageri care nu au suferit nicio problemă fizică, "aproximativ 67 la sută au acceptat despăgubirea propusă".
- Februarie: Sunt pompate 2.400 de tone carburant p