Şeful diplomaţiei cehe Karel Schwarzenberg, calificat pentru al doilea tur al alegerilor prezidenţiale cehe, este un aristocrat provenit dintr-o veche linie princiară austro-ungară, susţinător al drepturilor omului şi al valorilor tradiţionale.
Născut la 10 decembrie 1937 la Praga, Karel Schwarzenberg a trăit timp de 41 de ani în exil, în special în Austria, Germania şi Elveţia, după ce a fugit împreună cu familia de regimul comunist instaurat în Cehoslovacia în 1948.
Anticomunist înverşunat, el ajută activ în anii '80 disidenţii din Cehoslovacia, între care pe vechiul său prieten Vaclav Havel.
Umanist şi liberal, acest bărbat cu mustaţă şi statură impunătoare este, în perioada respectivă, preşedinte al Federaţiei internaţionale din Helsinki pentru drepturile omului.
El se întoarce în ţara natală în momentul "revoluţiei de catifea" din 1989, pentru a deveni un colaborator apropiat al lui Havel, care îl consideră un bărbat "extrem de calificat", şi un "european, patriot şi gentleman".
În 2005, senatorul apare în prim-plan când regimul Castro îl epulzează manu militari din Cuba, unde intenţiona să se întâlnească cu disidenţii.
Cel pe care cehii îl supranumesc "prinţul" şi al cărui nume complet este Karl Johannes Nepomuk Josef Norbert Friedrich Antonius Wratislaw Mena Furst zu Schwarzenberg, ocupă funcţia de ministru de Externe în perioada 2007-2009 şi revine în post în 2010.
Adept al unui limbaj rafinat şi separându-se foarte rar de pipion şi pipă, el este direct şi are umor, însuşiri neobişnuite în sferele diplomatice.
În momentul primei sale nominalizări în funcţia de ministru de Externe, trecutul său de exilat poliglot şi legăturile sale cu Austria vecină l-au determinat pe preşedintele Vaclav Klaus să îi pună la îndoială "loialitatea". El a replicat că prejudecăţile în ceea ce îl priveşte sunt "idioate".
To