Anul trecut a fost mai bun pentru industria turistică, faţă de 2011, dar a fost marcat în continuare de criză
Anul turistic 2012 a fost mai bun, comparativ cu anii trecuţi, dar având în vedere că a fost al patrulea an de criză în turism, a fost în continuare un an greu.
"S-au înregistrat creşteri de aproximativ 5% pentru călătoriile în străinătate, în timp ce, pe plan intern, în special în lunile iulie-august, românii au călătorit cu până la 20% mai mult, pe litoral, hotelierii declarând sezonul estival din 2012 ca fiind cel mai bun de după Revoluţie. Numărul turiştilor străini a crescut şi el cu 10%, dar cu menţiunea că sunt în continuare foarte puţini străini care vizitează România", a declarat, pentru Curierul Naţional, Traian Bădulescu, consultant în turism.
În ceea ce priveşte Sărbătorile de iarnă, majoritatea românilor a preferat să călătorească în ţară, circa două treimi dintre cei care au mers în concediu cu ocazia Crăciunului preferând destinaţiile interne.
"Majoritatea a preferat să rămână în ţară, în special de Crăciun, când au fost circa 60.000 de turişti în staţiunile din ţară şi aproximativ 15.000 în străinătate", a mai spus Bădulescu.
Acesta a mai precizat că, de Crăciun, românii au ales cu precădere turismul rural, urmat de cel montan, unde pe lângă staţiunile clasice de pe Valea Prahovei a crescut şi interesul pentru alte staţiuni, precum Rânca sau Păltiniş. În ceea ce priveşte alegerile făcute de români pentru petrecerea nopţii dintre ani, staţiunile montane au fost cele mai căutate, pe locurile doi şi trei situându-se turismul rural şi cel balnear.
"În ultimul an s-a observat tendinţa creşterii apetitului românilor şi pentru destinaţiile clasice, precum oraşele cu pieţe de Crăciun şi oraşele istorice, precum Sighişoara, Sibiu sau Braşov", a precizat consultantul în turism.
Pe plan extern, Austria şi B