Ambasadorul bulgar la Paris Marin Raikov a salutat, sâmbătă, "un demers promiţător" al autorităţilor franceze în privinţa romilor care locuiesc în Franţa.
"În cele din urmă este un demers mai acceptabil şi pozitiv în comunicarea dintre Bulgaria şi Franţa, în special în ceea ce priveşte romii", a declarat el pentru postul public de radio BNR.
Un ataşat al ambasadei bulgare a participat în această săptămână la o inspecţie realizată de prefectura din Paris a taberelor de romi de la periferiile pariziene Bobigny şi Montreuil, unde au fost identificaţi în total 24 de romi bulgari.
"Ei au fost invitaţi să părăsească proprietatea privată pe care o ocupau ilegal, dar nu au fost reţinuţi şi nu a fost lansată nicio procedură de repatriere", a povestit ambasadorul.
Cetăţenii bulgari, a căror ţară este membră UE dar nu şi a spaţiului Schengen, au dreptul să stea în Franţa până la trei luni.
Ambasadorul a estimat la aproximativ 2.000 numărul romilor bulgari din Franţa. Între ei, "200-250 trăiesc în condiţii (ilegale) care pot provoca o reacţie din partea autorităţilor locale", a precizat el.
Majoritatea celor aproximativ 15.000 de imigranţi romi care trăiesc în Franţa provind din România, potrivit organizaţiilor neguvernamentale.
Franţa a redus din acest an la 50 de euro per adult ajutorul de repatriere acordat romilor care acceptă să se întoarcă în ţara lor. Anterior, romii români şi bulgari repatriaţi primeau 300 de euro per adult şi 100 de euro per copil, dar mulţi se întorceau în Franţa pentru a profita din nou de aceste ajutoare.