În acest moment, de la bugetul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) o zecime din fonduri destinate spitalelor pleacă spre sectorul privat. Din martie, aceste unități rămân fără ajutorul public Sursa: ARHIVA EVZ
Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii, a afirmat la sfârșitul acestei săptămâni că în noul contract-cadru, care va intra în vigoare de la 1 martie, se va stipula că banii publici vor susţine numai spitalele publice din România, fiind sistată finanţarea din fondurile CNAS pentru unităţile spitaliceşti private.
"Astfel încât toţi banii publici - vorbim de fondul unic naţional de asigurări sociale de sănătate - să meargă către spitalele publice. Circa 10 la sută exista finanţare pentru sectorul privat, în felul acesta, cu 10 la sută va creşte fondul alocat spitalelor (publice) pentru perioada următoare. Ceea ce, împreună cu cei 200 de milioane de lei pentru anestezie şi terapie intensivă, sper că va asigura o finanţare superioară a spitalelor şi va micşora din nemulţumirile cetăţenilor.
Unitățile private erau deja pe pierderi, acum riscă să se închidă
În Capitală sunt zece unități spitalicești private, iar în restul țării alte 12. Cele mai multe au apărut în ultimii șase ani, iar în ultimii doi ani opt unităţi de acest gen și-au deschis porțile. Investițiile doar în aceste proiecte este de 130 de milioane de euro.
Unul dintre aceste spitale este Life Memorial Hospital al celor de la MedLife. Conducerea companiei a declarat că această afacere nu aducea câștiguri nici când statul asigura compensații.
"În 2012, poate cu 3-4 excepţii, toate spitalele din Bucureşti merg pe pierdere, mai ales cele care nu au un flux important de pacienţi pe ambulatorii probleme semnificative", a explicat Mihai Marcu, preşedintele MedLife.
Compania este cel mai mare operator de servicii medicale private d