Consumatorii îşi pot exercita dreptul de renunţare la un contract, fără a fi obligaţi să îşi justifice decizia sau să suporte costuri suplimentare, în termen de 14 zile. Astfel, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a elaborat un proiect de lege cu privire la drepturile consumatorilor la încheierea contractelor. Această măsură se va aplica inclusiv contractelor de furnizare a apei, gazelor, energiei electrice sau încălzirii centralizate, inclusiv de către furnizorii publici.
Legea se aplică în conformitate cu condiţiile şi cu limitele stabilite de prevederile sale oricărui contract încheiat între un profesionist şi un consumator. Termenul de 14 zile decurge de la ziua care urmează datei de încheiere a contractului, în cazul contractelor de prestări servicii şi a zilei în care consumatorul sau o parte terţă alta decât transportatorul şi care este indicată de consumator intră în posesia fizică a produselor, în cazul contractelor de vânzare, sau în cazul în care consumatorul comandă printr-o singură comandă produse multiple care vor fi livrate separat, ziua în care consumatorul sau o parte terţă alta decât transportatorul şi care este indicată de consumator intră în posesia fizică a ultimului produs.
Astfel, comercianţii vor fi obligaţi să pună la dispoziţia consumatorilor formularele de retragere, în caz contrar aceştia putând primi amenzi de până la 5.000 de lei.
Există însă şi excepţii, renunţarea la contract nefiind posibilă în cazul contractelor de prestare a unor servicii sociale sau servicii de sănătate furnizate pacienţilor de către cadrele medicale pentru evaluarea, menţinerea sau refacerea stării lor de sănătate, inclusiv prescrierea, eliberarea şi furnizarea de medicamente şi dispozitive medicale, indiferent dacă acestea sunt sau nu furnizate în cadrul unor unităţi medicale. De asemenea, nu se poate renunţa la contracte