* Gheorghe Piperea: "Mecanismul de restructurare a datoriilor suverane nu ar trebui administrat de FMI"
Mai mulţi observatori internaţionali solicită reluarea discuţiilor cu privire la crearea unui regim de faliment al statelor, care să fie recunoscut la nivel internaţional, arată asociaţia Insol Europe, care citează un articol din Financial Times. Acesta ar urma să ofere protecţie statelor care nu îşi pot onora plăţile către creditori, facilitându-le, astfel, revenirea economică.
Problemele cu care se confruntă, în prezent, Argentina, care a fost obligată, de către un tribunal american, să plătească 1,3 miliarde dolari către fondurile de hedging care au refuzat să participe la restructurarea datoriilor ţării, după intrarea acesteia în incapacitate de plată, în anul 2001, au determinat mai mulţi avocaţi, manageri de fonduri de investiţii şi foşti oficiali să facă apel pentru repunerea în discuţie a Mecanismului de Restructurare a Datoriilor Suverane (MRDS), pe care Fondul Monetar Internaţional (FMI) l-a propus în urmă cu 11 ani şi pe care ar fi urmat să îl administreze, dacă acesta ar fi fost creat. Acesta a fost abandonat, atunci, în urma opoziţiei din partea Statelor Unite.
Avocatul Gheorghe Piperea consideră că este posibil ca propunerea de creare a MRDS să ia forma unui regulament sau a unei directive la nivel european. Domnia sa este, însă, de părere că administrarea mecanismului nu ar trebui să revină FMI, având în vedere că abordarea bazată pe austeritate a acestuia nu a avut, până acum, rezultatele aşteptate.
Paralela între o companie aflată în insolvenţă şi o ţară aflată în dificultăţi similare este posibilă, în condiţiile în care statele au ajuns să acţioneze asemenea unor corporaţii care se împrumută pentru a îşi desfăşura activitatea, oprindu-se, însă, în punctul în care ar putea fi atinsă suveranitatea naţională, ne-a declara