Prin extinderea canalului judeţul Buzău ar ajunge la peste 100.000 hectare irigabile
Continuarea lucrărilor la Canalul Siret-Bărăgan este, cel puţin declarativ, una dintre priorităţile Executivului, asigurarea apei necesare pentru irigaţii fiind una dintre măsurile de combatere a secetei în zona de câmpie din sud-estul ţării.
Astfel, prin proiectul Bugetului de Stat pe anul 2013, Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) i-a fost alocată o sumă cu 500 de milioane de euro mai mare decât cea alocată în 2012. Ulterior, premierul Victor Ponta a declarat că o parte din aceşti bani va fi destinată continuării lucrărilor la Canalul Siret- Bărăgan, sistem care, după finalizare, ar putea asigura irigarea a 800.000 de ha de teren agricol. Potrivit proiectului de buget pentru anul 2013, prezentat joi seara de premierul Victor Ponta, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) va avea un buget de 3,8 miliarde de euro, cu circa 500 de milioane de euro mai mult decât în anul 2012, când MADR a avut cel mai mic buget din ultimii 23 de ani(14,777 miliarde de lei, adica, circa 3,3 miliarde de euro). Ponta a declarat că o parte din fondurile alocate MADR urmează să fie folosite pentru continuarea lucrărilor la Canalul Siret- Bărăgan, fără a preciza însă suma exacta care va fi destinată acestei investiţii.
Finanţarea externă, o necesitate
Sumele necesare sunt mult peste posibilităţile financiare al actualului guvern, potrivit unui studiu de fezabilitate realizat recent de MADR pentru finalizarea lucrărilor de la Canalul Siret Bărăgan ar fi nevoie de 2,5 miliarde de euro.
Început pe vremea regimului Ceauşescu, acest sistem ar asigura irigarea a circa 800.000 de hectare, din Moldova şi din Sud-Estul României. Soluţia finanţării ar putea consta într-un parteneriat public privat. Printre ţările care în ultimii ani s-au ar