Unul dintre negociatorii contractului colectiv de muncă pe 2013 este şi liderul de sindicat de la SE Rovinari, Marin Golea, membru în Colegiul Director al Federaţiei Naţionale Mine Energie. Acesta este şi unul dintre cei mai vehemenţi critici ai conducerii CEO, mai ales atunci când administraţia face propuneri ce pot aduce grave prejudicii afacerilor din minerit şi energie.
Spunem asta fiindcă Marin Golea este unul dintre „terţii” cu care societăţile energetice (fostele complexuri şi SNLO) au încheiat contracte de prestări servicii, liderul având şi calitatea de administrator al unei firme prestatoare. Menţionăm că, în repetate rânduri, şeful CEO, Laurenţiu Ciurel, a declarat că CE Oltenia este căpuşat pe linie sindicală şi nu numai. Să fie oare Marin Golea unul dintre căpuşarii CEO? Vedem mai jos…
La mare distanţă de simplii muncitori
Cu legi extrem de permisive, liderii de sindicat au pus în pericol întregul concept care stă la baza ideii de organizaţie sindicală, implicându-se în afaceri dubioase şi transformând organizaţia (sau, după caz, federaţia) într-un veritabil fief, de multe ori, susţinut şi dezvoltat cu finanţare din companiile de stat. Fenomenul este extrem de vizibil şi în CE Oltenia, cu rădăcini adânci în fostele societăţi care au fuzionat şi au format această companie. De ani de zile, scandalurile din minerit şi energie au avut la bază activitatea aşa-zişilor lideri de sindicat care au ajuns privilegiaţi în sistem, situându-se, din punct de vedere al veniturilor, la mare distanţă de cei pe care îi reprezintă. Un astfel de caz este şi Marin Golea. Nu este, nici mai mult, nici mai puţin, decât administratorul unei societăţi prestatoare în minerit. Prin urmare, întrebarea firească este în ce calitate se prezintă la negocierile noului contract colectiv de muncă Marin Golea? În cea de lider de sindicat sau de patron de