Operatorii din industria ospitalităţii sunt de acord cu introducerea impozitului forfetar, însă susţin că acesta trebuie aplicat după o reţetă bine gândită, în urma consultărilor cu mediul privat.
Introducerea impozitului forfetar, aflată acum în analiza autorităţilor, va viza, dacă va ajunge să fie aplicată, doar unele servicii, precum pensiuni, hoteluri, restaurante, saloane de înfrumuseţare sau spălătorii auto, a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute Maria Grapini, ministrul delegat pentru IMM, Turism şi Mediu de Afaceri. Ea a adăugat că acest impozit, perceput ca procent din cifra de afaceri, va putea fi aplicat din semestrul al doilea, dacă studiul privind impactul va fi finalizat în primul trimestru, va fi diferenţiat pe sectoare şi nu va fi perceput firmelor cu afaceri foarte mici.
„Nu poate fi acelaşi nivel al impozitului pentru taximetrişti şi pentru hoteluri. Şi taximetriştii vor plăti, aşadar. Vrem să aplicăm impozitul fără să distorsionăm piaţa şi să introducem o etică în afaceri. Toţi trebuie să plătească. Cei care nu plătesc forfetarul vor fi vizitaţi de 15 ori pe an de Fisc“, a spus Grapini.
Reacţiile din partea celor vizaţi de acest impozit nu au întârziat să apară. Operatorii din turism susţin că impozi-tul forfetar ar pune pe picior de egalitate toate unităţile din această industrie, însă se arată indignaţi de lipsa consultărilor autorităţilor cu mediul privat. Ei se tem că o schemă de impozitare făcută după ureche le-ar putea ruina afacerile.
Consultări sau monolog?
La finele săptămânii trecute, ministrul Maria Grapini i-a chemat la Bucureşti pe reprezentanţii din turism, iar astăzi va discuta cu reprezentanţii IMM-urilor. Oamenii de afaceri din Constanţa sunt însă revoltaţi de cum decurg negocierile.
„A fost mai mult un monolog. Doamna Grapini ne-a chemat doar ca să