În București, în trei din zece cazuri apa de la robinet conţine impurităţi. Avem cele mai mici rezerve de apă din Europa şi cele mai murdare râuri. Doar jumătate dintre români au canalizare, iar la ţară copiii mor din cauza apei otrăvite de gunoiul de grajd şi de latrine.
1 /.
România se află pe primul loc în Europa la poluarea cu nitraţi şi peste 2.000 de localităţi din toată ţara au sursele de apă otrăvite, au descoperit reporterii emisiunii „Din interior”, de la Digi 24.
Mai mult, suntem ţara cu cele mai mici rezerve de apă din Europa şi cu cele mai murdare râuri şi ape subterane. Astăzi, de la 18.30, în emisiunea „Din interior”, jurnaliștii de la Digi 24 vor prezenta concluzile unei anchete efectuate în toată țara privind problema apei potabile.
UE a oferit trei miliarde de euro
Doar jumătate dintre români au canalizare, iar la oraş sunt prea puţine staţii de epurare. Cel mai trist este că la ţară cunt copii ce mor din cauza apei otrăvite de gunoiul de grajd şi de latrine. Surprizător, Uniunea Europeană a pus la dispoziţia României trei miliarde de euro pentru ca, până în 2015, România să aibă staţii de epurare în toate localităţile de peste 10.000 de locuitori. Nimeni însă nu a folosit fondurile. Una dintre localităţile în care au poposit reporterii Din|interior, satul Horgeşti, judeţul Bacău, a dezvăluit o lume de secol XV, mai degrabă, în care unul dintre săteni afirmă cu un soi de resemnare...
„Noi când vedem vreun nor fugim să ne aprovizionăm de la fântânile din jur, din localităţile vecine, să avem acolo provizii. Că atunci când plouă, iese la suprafaţa apei un fel de poluare, un fel de benzină (…) Cum suntem noi, ăştia mai bătrâiori, n-avem nimic, dar pe copilaşii mai mici îi afectează imediat. Mai cumpărăm, dar n-avem bani.”
Situaţii ca cele din satul Horgeşti sunt însă peste tot în ţară iar vina se