Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a ales ziua de sâmbătă şi oraşul Târgu-Mureş pentru face un anunţ-şoc: de la 1 martie, spitalele private nu vor mai beneficia de finanţare de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).
Prima observaţie ţine de moment şi de loc: un asemenea anunţ nu se face oriunde şi oricând, ci la Ministerul Sănătăţii, într-o conferinţă de presă puternic mediatizată, într-o zi lucrătoare, când atenţia publicului este maximă. Nicolăescu mai avea puţin şi „scăpa“ informaţia la o ţuică fiartă, între două şarje de mititei cu muştar.
„În contractul-cadru pe 2013 – care va intra în vigoare, sper, la 1 martie - vom sista finanţarea din fondurile Casei pentru unităţile spitaliceşti private. Astfel încât toţi banii publici – vorbim de fondul unic naţional de asigurări sociale de sănătate – să meargă către spitalele publice.“
Ce gafeur sinistru! Auzi: „toţi banii publici să meargă către spitalele publice“. În mintea odihnită a lui Nicolăescu, bugetul CNAS se încadrează în categoria “bani publici”. În realitate, aceste fonduri nu au legătură cu bugetul de stat, ci reprezintă un buget distinct, format pe baza contribuţiilor individuale ale salariaţilor români.
„Circa 10% există finanţare pentru sectorul privat. În felul acesta, cu 10% va creşte fondul alocat spitalelor publice pentru perioada următoare. (…) Dacă într-o secţie de anestezie şi terapie intensivă, după ce intră acest program în funcţiune, cineva din conducerea secţiei sau conducerea unui spital va cere unui pacient să vină de acasă cu medicamente sau materiale sanitare, acel cineva va pleca pe loc.“
Ce demagog! Obişnuit să ne vândă gogoşi liberale, Nicolăescu încearcă să ne convingă că o creştere cu 10% a finanţării spitalelor publice (prin afectarea sistemului privat de sănătate) va rezolva problema. De la 1 martie, gata, spitalele din România vor avea ba