In 2013, guvernul nu va mai putea rostogoli la nesfarsit datoriile pe care le are de achitat catre producatorii de medicamente (il obliga o directiva europeana). Asa ca are disperata nevoie de bani. De unde si cum sa faca rost de ei, o crestere bugetara suplimentara fiind imposibila? Aceasta a fost, la inceput de an, cea mai importanta dilema a lui Eugen Nicolaescu, ministrul liberal al Sanatatii.
Vedeti aici un infografic HotNews.ro care prezinta (in)evolutia starii de sanatate a romanilor in ultimii ani.Ar fi putut alege solutia justa si barbateasca. Cresterea cotei de asigurari de sanatate (in prezent, romanii platesc printre cele mai scazute asigurari de sanatate din Europa – 10,7%) sau extinderea contributiei de sanatate la toti pensionarii in functie de venit (mai putin de jumatate dintre pensionari platesc astazi asigurare medicala, desi ei sunt cei mai frecventi utilizatori ai serviciilor medicale). Dar adoptand aceasta solutie, Eugen Nicolaescu si-ar fi sacrificat o buna parte din imaginea politica pe care si-a creat-o in ultimii ani, riscand sa devina nepopular.
Asa ca a decis sa ne sacrifice pe noi.
Acea subtire clasa de mijloc din Romania care munceste din greu pentru banii ei, nu profita de asistenta sociala a unui stat supra-expandat, isi plateste darile la timp si doreste (naiv se pare) sa traiasca intr-o tara in care meritele sunt recompensate, nu penalizate. Doreste sa poata naste, sa-si trateze copii si sa se vindece de boli intr-un spital curat si luminos, platind desigur calitatea tratamentului oferit la valoarea sa reala. Caci este o clasa alcatuita din oameni care apreciaza si respecta munca si inteligenta, nu descurcareala.
Eugen Nicolaescu a anuntat, intr-o sambata pe la pranz, ceea ce este cea mai importanta masura luata de Ministerul Sanatatii la inceputul acestui an: „vom sista finantarea din fonduril