Elevii aflați acum în clasa a XII-a vor susține, la finalizarea cursurilor, doar examenul național de bacalaureat. Bacalaureatul “profesional” – văzut ca o soluție care ar putea crește procentul de promovabilitate la examenul de bacalaureat, aflat în cădere liberă în ultimii doi ani – ar putea intra în vigoare abia din anul școlar viitor.
Stelian Fedorca, secretar de stat în Ministerul Educației, a declarat că “anul acesta rămâne valabil doar bacalaureatul național“, iar BAC-ul profesional urmează să fie dezbătut din nou de Parlament și va intra în vigoare, cel mai devreme, în 2014.
Noul ministru al Educației, Remus Pricopie, a declarat, de asemenea, că nu are în lucru nicio inițiativă de legiferare a bacalaureatului profesional, după ce ordonanța de urgență a fostului ministru al Educației, Ecaterina Adronescu, care prevedea introducerea noului tip de examen chiar din 2013, nu a mai trecut de Guvern în 2012. Proiectul de lege care prevedea introducerea bacalaureatului profesional din acest an a rămas în stand-by din octombrie 2012, la comisiile de specialitate din Camera Deputaților. Proiectul ordonanței de urgență inițiat de fostul ministru al Educației s-a plimbat prin ministere pentru avize și nu a mai ajuns să intre în dezbaterea Guvernului pentru a fi aprobat, până la încheierea mandatului de ministru al Ecaterinei Andronescu.
Inițiativa bacalaureatului profesional nu a fost prea bine primită în școli, fiind văzută ca o formă fără fond, care perpetua disfuncțiile mai vechi. Documentul nu ar fi făcut decât să crească în mod artificial procentul celor care promovează examenul de la sfârșitul studiilor liceale. Absolvenții care ar fi avut în mână diploma de bacalaureat profesional nu ar fi avut mai multe șanse de angajare decât absolvenții care primesc atestate de certificare a competențelor profesionale, așa cum primesc, în acest m