Unul dintre cele mai importante ziare spaniole, ABC, a publicat recent in suplimentul sau cultural un articol dedicat reeditarii in Spania a volumului “Nostalgia”, de Mircea Cartarescu – “unul dintre titlurile cel mai pasionante ale anului 2012″, asa cum este caracterizata cartea de catre jurnalistii cotidianului amintit. Introducerea articolului semnat de Manuel de la Fuente in ABC Cultural este un adevarat elogiu adus scriitorului roman:
“Mircea Cartarescu are niste ochi melancolici, ca si cum ar fi impregnati de nostalgie absoluta, telurica, cufundata in noaptea timpurilor pamantului sau romanesc.Pana si privirea sa este literatura. Si de cea mai buna calitate. El n-o spune, dar Nobelul va da tarcoale intr-o buna zi bibliotecii sale, pentru ca vorbim de unul dintre gigantii literaturii contemporane”.
In interviul acordat ziarului spaniol, Cartarescu vorbeste despre cum a inceput sa scrie, ce se ascunde sub imaginea cartilor sale, cat de greu este sa supravietuiesti in Romania zilelor noastre. Redam in continuare cele mai importante fragmente din raspunsurile lui Mircea Cartarescu:
La inceput am fost un cititor impatimit. In adolescenta mea nu faceam alta treaba decat sa citesc. De fiecare data cand descopeream un scriitor nou ma simteam fascinat ca si cand as fi avut in fata mea un mag.
A sosist insa un moment in care nu mai puteam gasi in carti ceea ce aveam cu adevarat nevoie. Si atunci am inceput sa scriu pentru a ma descoperi pe mine insumi. Toate cartile mele sunt ca harti ale creierului meu. Miturile, fanteziile, peisajele,jocurile infantile, tot ce scriu este viu sub oasele craniului meu, in creier.
La inceput am scris poezii, eram poet si inca mai cred ca sunt. Am publicat sapte carti de poezii inainte de a scrie ceva in proza (…) chiar daca si acum cred ca scriu poezie, dar sub alta forma, asa cum o fac in carti precum “Nosta