Aflată de aproape şapte luni în fruntea învăţământului oltean, Felicia Man a vorbit despre rezultatele slabe obţinute de elevii olteni la simulările examenului de Bacalaureat şi Evaluării Naţionale. De asemenea, inspectorul general a dezvăluit că, la sfârşitul anului şcolar, examenul de Bac se va desfăşura după vechea metodologie, Bacul diferenţiat fiind încă la stadiul de proiect.
Anul 2013 a debutat cu o informaţie mai puţin bucurătoare. Doar în jur de 30% dintre elevii olteni au reuşit să ia note de trecere la simulările examenului de Bacalaureat şi Evaluării Naţionale.
Rezultatele sunt reale. Eu am un motiv de tristeţe că rezultatele nu sunt aşa cum ne-am dorit, dar şi motive de bucurie pentru că exigenţa supraveghetorilor şi a cadrelor didactice care au fost angrenate în simulare a fost una serioasă. Un alt motiv de bucurie este că, după afişarea rezultatelor din şcoli, elevii s-au pus serios pe carte. A fost un semnal de alarmă tras la timp şi sunt convinsă că, în vară, rezultatele vor fi mult mai bune. Dacă am fi lăsat un pic garda mai jos, cu siguranţă că rezultatele ar fi fost mai bune şi ne-am fi putut mândri că avem un super-rezultat, iar în vară să ne trezim cu rezultate foarte slabe, aşa cum au mai fost cazuri. Şi noi am avut la simulări promovabilitate de peste 50% şi, după aceea, ne-am trezit cu 20%. Am reuşit să-i aducem pe copii la activităţile concrete pe care fiecare şcoală le desfăşoară- meditaţii, consultaţii, întâlniri cu părinţii.
Examenul de Bacalaureat va fi diferit în acest an? Se va introduce Bacalaureatul diferenţiat?
Nu. Am urmărit ieşirile în presă ale domnului ministru. Ar fi trebuit ca această măsură să fie aprobată prin ordonanţă de urgenţă, dar, pentru că nu a venit la timp, se pare că vom desfăşura examenele după vechea metodologie. Din păcate, pentru că elevii de la liceele tehnologice vor susţine Bacal