Să zicem că ești un contribuabil din atât de aclamată clasă de mijloc. Ai în jur de 30 de ani, lucrezi independent sau într-o corporație, ai un venit decent, peste medie. Plătești taxe mult peste medie. Constribuțiile de sănătate pe care le plătești sunt cu mult mai mari decât serviciile de care beneficiezi, că ești tânăr și nu ai probleme (încă). Dar suporți conștiincios, că înțelegi solidaritatea socială. În sfârșit, vine momentul când banii ăia plătiți la fondul de sănătate aduc un folos, adică vine fericitul moment al nașterii unui copil.
Articolul este preluat de pe site-ul lacoltulstrazii.ro
Îți faci repede un calcul: nașterea la privat te costă pe la 6-7.000 de lei, poate un pic mai mult dacă iei servicii opționale. Decontezi la fondul de sănătate (că doar ambii părinți au plătit contribuții!) cam jumătate (3.300 lei). Dacă te-ai duce „la stat”, cu șpăgile de la portar și infirmieră până la asistente și doctori (mâna întâi, a doua, a șaptea, anestezist, cine mai stă să îi numere?), la care se adaugă costul medicamentelor, cam tot acolo ajungi. Și ajungi acolo pentru că ei știu că ai un venit peste medie și tu nu te pricepi să te descurci în jungla socială, deci te vor jumuli corespunzător. În schimb, serviciile nu se compară. Decizia rațională este clară: mergem la privat, plătim cinstit, suntem tratați corect, în fond pentru asta muncim.
Dar dacă ți-ai făcut un astfel de plan, e momentul să te grăbești. Între timp a venit la putere partidul „liberal” și un ministru „liberal”, Eugen Nicolaescu, a fost numit la sănătate. Confruntat cu furtul și lipsa de eficiență din sistemul public, Nicolaescu a găsit soluția: nu schimbăm nimic, nu privatizăm, nu reformăm, turnăm și mai mulți bani în gaura neagră a spitalelor „de stat”, bani pe care îi luăm de la privați! De la 1 martie CNAS nu va mai deconta servicii către spitale priva