La doar cinci ani după referendumul în urma căruia Elveţia se alătura spaţiului fără frotniere interne, elveţienii strâng acum semnături pentru a organiza un alt plebiscit prin care să scoata ţara din Schengen pe motiv că este sufocată de imigranţi, în special din ţările crunt afectate de criza din Zona Euro. Sursa: Reuters
Circa 75.000 de greci, spanioli, portughezi şi italieni s-au stabilit în Elveţia anul trecut, potrivit cifrelor oficiale care îi îngrijorează pe elveţienii de rând.
"Suntem o ţară mică, nu e loc pentru toată lumea", susţine Lisa Muller, o secretară de 33 de ani din Geneva. "Voi vota împotriva imigraţiei pentru că îmi place Elveţia aşa cum este ea acum şi nu o vreau congestionată", a adăugat aceasta, citată de Daily Telegraph.
Un sondaj de opinie publicat recent arată că 75 la sută dintre elveţieni vor limitarea imigraţiei, doar 20 la sută opunându-se iniţiativei de a organiza un referendum anul viitor pe această temă.
Imigranţii numără circa 1,8 milioane, majoritatea cetăţeni europeni, la o populaţie totală de 8 milioane. Opozanţii liberei circulaţii vor limitarea imigraţiei la 0,2 la sută din populaţia totală a ţării.
Oamenii de afaceri elveţieni se opun închiderii graniţelor. "Prosperitatea Elveţiei depinde într-o bună măsură de modul în care atragem personal instruit", a declarat Jan Atteslander, unul din liderii Federaţiei Oamenilor de Afaceri Elveţieni.
SVP, un partid populist elveţian, speră să roganizeze un referendum pe tema imigraţiei în 2014. "Vrem să ne întoarcem la vechiul sistem de plafonare – dacă avem nevoie de 80.000 de imigranţi, atunci îi lăsăm să intre. Vrem control asupra întregului proces" a declarat Silvia Bar, lider al SVP.