Cei care doresc să viziteze Memorialul Ipoteşti cu ocazia împlinirii, poimâine, 15 ianuarie, a 163 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu, pot vedea aici un monument unicat în lume. În acest complex muzeal există o biserică ridicată în 1939 în memoria poetului, în care toţi sfinţii şi îngerii pictaţi au aureole negre, nu aurii, cum cer canoanele. Cei care doresc să viziteze Memorialul Ipoteşti cu ocazia împlinirii, poimâine, 15 ianuarie, a 163 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu, pot vedea aici un monument unicat în lume. În acest complex muzeal există o biserică ridicată în 1939 în memoria poetului, în care toţi sfinţii şi îngerii pictaţi au aureole negre, nu aurii, cum cer canoanele.
Complexul memorial de la Ipoteşti, din judeţul Botoşani, cuprinde, pe lângă casa familiei şi muzeul, o biserică din piatră. Istoria acestui lăcaş de cult, care are hramul “Sfinţii Voievozi”, a început în anul 1928, când scriitorul Cezar Petrescu şi istoricul Nicolae Iorga au iniţiat o subscripţie publică pentru construirea unei biserici noi în Ipoteşti, în memoria lui Mihai Eminescu. Lăcaşul a fost sfinţit pe 15 iunie 1939, când s-au împlinit 50 de ani de la moartea poetului. Biserica este considerată unicat în lume, fiindcă, în semn de doliu etern pentru moartea lui Mihai Eminescu, ctitorii au hotărât ca sfinţii şi îngerii să fie pictaţi cu aureole negre, nu aurii.
Poetul este reprezentat pe peretele din stânga, în mărime naturală, iar în dreapta se află Regele Carol al II-lea. Pereţii interiori au fost pictaţi de Petre Remus Troteanu (1885-1957). În 1944, biserica a fost vandalizată de armatele sovietice, care au ocupat România. Soldaţii au tras cu pistoalele în pieptul Regelui Carol al II-lea, pictat pe un perete, precum şi în candela din faţa altarului.