În perioada iernii, cele mai frecevente accidente sunt cele produse de alunecarea pe gheaţă şi zăpadă. Reprezentanţii Asociaţiei „Salvaţi o viaţă” oferă câteva nouţiuni de prim ajutor care poate fi acordat în astfel de situaţii.
Potrivit medicului Vitalie Beţişor, managerul Serviciului de Ambulanţă Judeţean Vrancea, înainte de acordarea primului ajutor unei persoane căzute pe gheaţă sau zăpadă, trebuie asigurată zona. „Trebuie să se asigure zona, pentru ca să nu devenim şi noi o victimă. Apoi, i se face o examinare sumară, pentru a se vedea dacă sunt le-ziuni care pun viaţa în pericol, cum ar fi fracturile deschise. Se opreşte hemoragia, dacă există, cu aplicarea unui pansament compresiv deasupra leziunii. Se verifică starea de conştienţă, prin punerea unor întrebări victimei. În acelaşi timp, se sună la 112. Dacă victima este conştientă şi acuză o durere locală, ea trebuie deplasată pe un mediu dur, într-un spaţiu încălzit, dar fără să i se mişte zona unde acuză dureri. Asta dacă îţi permite victima. În cazul fracturilor deschise, se poate aplica un pansament sau un fular, o eşarfă în locul respectiv, până la sosirea unui echipaj medical. În cazul traumatismelor la nivelul capului, se sună imediat la 112, iar până vine echipajul medical o persoană trebuie să îi ţină capul victimei în ax, cu mâinile”, spune managerul Beţişor.
De asemenea, medicul Beţişor recomandă persoanelor vârstnice să evite deplasările în această perioadă. Dacă totuşi trebuie să iasă din case, ar fi mai bine să aibă un însoţitor.
Persoanele care doresc, pot dona 2 la sută Asociaţiei „Salvaţi o viaţă”. Codul de identificare fiscală este 27802227, iar contul bancar RO45CRCOX400100000242035.
În perioada iernii, cele mai frecevente accidente sunt cele produse de alunecarea pe gheaţă şi zăpadă. Reprezentanţii Asociaţiei „Salvaţi o viaţă” oferă câte