Galerie Foto
Doctorul timişorean Mihai Ionac a fost ales secretar general al Societății Internaționale de Microchirurgie Experimentală (ISEM). Specialistul în microchirurgie şi profesorul universitar al Universităţii de Medicină şi Farmacie “Victor Babeş” din Timişoara a acordat, în exclusivitate pentru oradetimis.ro, interviul ce urmează.
Care au fost motivele care, ca liceean, v-au îndemnat să urmaţi Medicina şi nu altă facultate?
Am fost un caz tipic de moștenitor sau de urmaș al unui model în familie: tatăl meu a fost medic. Când aveam în jur de 10 ani, vârsta de la care amintirile îmi sunt mai conturate, mergeam destul de des cu părinții la țară. Tata avea întotdeauna la el o gentuță cu un stetoscop, un tensiometru și un ciocănel de neurolog. Evident se adunau – spre disperarea lui disimulată – vecinii de pe o rază de vreo 100 de metri, cu diverse suferințe. Deși era iritat, pentru că venea să se relaxeze, să își vadă părinții sau copii și poate să mai facă ceva pe lângă casă, mă fascina cât era de calm, cum scotea cu câteva întrebări țintite informații semnificative și îi lămurea pe “pacienți”. Le lua și tensiunea și stăteam cu plăcere la “spectacol”. Avea o magie specială și oarecare suspans.
Când spunem microchirurgie trebuie să ne gândim la… sora mai mică a chirurgiei? De ce v-aţi ales această specializare?
Sora mai mică a chirurgiei da, dacă ne gândim că această tehnică are o vârstă de circa 40-45 de ani. Dacă ne referim la ce înseamnă microchirurgia cu adevărat, ne gândim la chirurgia sub microscop, adică o chirurgie precisă, realizată pe structuri de câțiva milimetri. Firele de sutură sunt de regulă de 10 ori mai subțiri decât firele noastre de păr. Nu este practic o specializare, este o tehnică ce se poate folosi în orice specialitate. Sau altfel spus, dacă faci microchirurgie ai șansa să operezi pluridisciplinar, și asta pentru