După grâu, orezul reprezintă cereala cea mai răspândită în lume, datorită excelentelor sale proprietăţi nutritive şi hipoalergenice. Valoarea biologică a proteinelor de orez este foarte mare. Acestea se absorb în organism în totalitate. Pentru a obţine reţete delicioase, care să fie pe placul tuturor, e bine să ştii câteva trucuri despre orez. După grâu, orezul reprezintă cereala cea mai răspândită în lume, datorită excelentelor sale proprietăţi nutritive şi hipoalergenice. Valoarea biologică a proteinelor de orez este foarte mare. Acestea se absorb în organism în totalitate. Pentru a obţine reţete delicioase, care să fie pe placul tuturor, e bine să ştii câteva trucuri despre orez.
Dacă îl găteşti ca fel principal, ai nevoie de o măsură echivalentă cu cea a unui pahar plin de muştar Dijon, pentru o persoană. Dacă îl găteşti doar ca garnitură, ajunge o jumătate de pahar.
Varsă orezul în apă clocotită şi lasă-l timp de 10 minute. Nu se va lipi, dacă vei pune în apa de fierbere o nucă de unt sau câteva picături de ulei. Nu amesteca niciodată în orez în timpul fierberii, dacă vrei să nu arate ca un terci. Respectă timpul de fierbere, în funcţie de soiul orezului (de cele mai multe ori e trecut pe ambalaj).
- dacă vrei ca boabele de orez să rămână întregi, adaugă în apa de fierbere o linguriţă de oţet alb
- pentru a-şi păstra culoarea albă, adaugă în timpul fierberii puţin suc de lămăie
- dacă orezul e prea fiert şi boabele sunt lipite, pune-l sub un jet de apă rece şi strecoară-l apoi. Întinde-l pe o foaie de hârtie şi bagă-l la cuptor timp de 30 de minute, la foc mediu.
Orez oriental
Căleşte o ceapă tocată fin în puţin ulei într-o tigaie. Pune orezul alb, fiert înainte, apoi adaugă o mână de stafide uscate, una de cajou şi o lingură de coji de portocală confiate, tăiate în bucăţi mici. Pune sare şi piper. Acest orez dulce-sărat se poa