Secretarul de stat Raed Arafat a declarat că banii care vor rămâne în bugetul Sănătăţii după ca urmare a sistării alocării de fonduri vor fi folosiţi pentru finanţarea spitalelor „strategice” care asigură peste 70% dintre cele mai grave cazuri din România.
„Banii, care nu vor mai fi daţi spitalelor private, vor fi folosiţi pentru creşterea finanţării celor 53 de spitale strategice care asigură peste 70% din cele mai grave cazuri medicale din România”, a declarat duminică secretarul de stat Raed Arafat, pentru Mediafax. „Astfel, din sumele respective va creşte tariful pe caz ponderat de la 1.440 de lei, la 1.650 de lei, respectiv 1.800 de lei”, a adăugat Arafat.
În plus, vor fi create fondurile pentru programe de anestezie, terapie intensivă, pentru programele de infarct miocardic şi accident vascular cerebral ischemic, dar şi pentru programul de traumă.
Secretarul de stat Raed Arafat a atras atenţia că „altfel, niciun medic implicat în aceste programe nu va mai avea voie să ceară bolavului să-şi cumpere din banii lui materiale, medicamente sau altceva”.
„Cele mai complexe cazuri medicale sunt tratate în spitalele publice. Din finanţarea alocată prin fondul asigurărilor sociale de sănătatre spitalelor dintr-un judeţ, între 6 şi 17% merg către spitalele private. Aceste unităţi ar trebui finanţate prin asigurări private sau complementare şi nu din fondul asigurărilor sociale de sănătate”, a amintit Arafat.
El a mai spus că din datele centralizate la Ministerul Sănătăţii reiese că în ultimii ani unele spitale private au primit pe caz ponderat, mai mulţi bani decât cele publice din acelaşi judeţ.
Totodată, potrivit lui Raed Arafat, ministrul Sănătăţii a hotărât ca prin noul contract-cadru să majoreze la doi lei valoarea punctului pentru medicii de familie şi cei din ambulator.
„Vrem să încurajăm rezolvarea cazurilor medicale,