Luni, judecătorii de la Judecătoria Roman se vor reuni pentru a decide cum votează în cazul lui Cristi Vasilică Dănileț. Magistrații romașcani trebuie să decidă dacă sunt de acord cu revocarea judecătorului Cristi Dănileț din funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
Potrivit legii, un membru ales în CSM poate fi revocat la cererea majorității instanțelor pe care le reprezintă, acestea hotărând cu două treimi din rândul judecătorilor în funcție. În țară funcționează 176 de judecătorii, iar revocarea lui Cristi Dănileț se poate face cu votul a jumătate plus unu dintre acestea, adică în cazul în care 89 de judecătorii votează pentru revocare.
Adunarea Generală a Judecătorilor a considerat că Danileț “și-a exercitat în mod necorespunzător atribuțiile încredințate prin alegerea sa ca membru al Consiliului, participând activ la o procedură netransparentă de alegere a conducerii Consiliului în contra celor însușite în proiectul de candidatură“. Totodată, Adunarea Generală a Judecătorilor a stabilit că pozițiile publice exprimate recent de Danileț au lăsat unui observator obiectiv “impresia implicării mai degrabă în alte scopuri, fără a fi singurul, cel al promovării propriei sale imagini, decât a intereselor judecătorilor români“. Hotărârea Adunării Generale a Judecătorilor a fost transmisă celorlalte instanțe de același grad, pentru continuarea procedurii de revocare a lui Cristi Danileț din CSM.
Scandalul din magistratură a început în urmă cu câteva zile, când a fost aleasă noua conducere a CSM. Mulți magistrați au reclamat procedurile netransparente în urma cărora judecătoarea Alina Ghica a devenit noul președinte, iar Oana Hăineală Schmidt – vicepreședinte.
Luni, judecătorii de la Judecătoria Roman se vor reuni pentru a decide cum votează în cazul lui Cristi Vasilică Dănileț. Magistrații romașcani trebuie să