Ministerul Finanţelor Publice propune o nouă modificare a Normelor de aplicare a Codului fiscal, noile reguli vizând chiar aplicarea sistemului TVA la încasare, care a intrat în vigoare la începutul acestui an, scrie avocatnet.ro
Potrivit unui proiect de HG lansat în dezbatere publică de MFP, normele de aplicare a sistemului TVA la încasare vor fi modificate astfel încât să se clarifice situaţiile în care ulterior implementării sistemului TVA la încasare, beneficiarul nu menţionează pe documentul de plată facturile achitate.
În acest caz, spun Finanţele, se vor aplica prevederile Codului civil cu privire la imputaţia legală a plăţii, informează avocatnet.ro. Modificarea Normelor Codului fiscal în ceea ce priveşte TVA la încasare era necesară după ce prevederile care îl reglementează au fost modificate în luna noiembrie pentru a clarifica anumite aspecte.
Vă reamintim că OG nr. 15/2012, actul normativ prin care Guvernul a introdus în Codul fiscal sistemul TVA la încasare, a fost aprobată prin Legea nr. 208/2012, publicată în Monitorul Oficial nr. 772, din 15 noiembrie 2012 care i-a mai adus câteva modificări. Legea nr. 208/2012 a completat, spre exemplu, prevederile referitoare la operaţiunile pentru care nu se aplică sistemul TVA la încasare.
Potrivit prevederilor legale, printre operaţiunile pentru care noul sistem nu poate fi aplicat se numără şi livrările de bunuri/prestările de servicii a căror contravaloare este încasată, parţial sau total, cu numerar de către persoana impozabilă eligibilă pentru aplicarea sistemului TVA la încasare de la beneficiari persoane juridice, persoane fizice înregistrate în scopuri de TVA, persoane fizice autorizate, liber profesionişti şi asocieri fără personalitate juridică.
Legea publicată ulterior clarifica această dispoziţie legală şi stabilea că, în cazul în care, ulterior emiterii facturii, se înca