In Franţa guvernul urmează să informeze astăzi Parlamentul în legătură cu decizia lansării unei operaţiuni militare împotriva jihadiştilor din Mali. Implicarea Franţei va dura atît cît va fi necesar, a precizat preşedintele François Hollande sîmbătă în cursul unei scurte alocuţiuni televizate. El a confirmat intervenţia armatei franceze, în conformitate cu rezoluţiile ONU, împotriva unor combatanţi islamişti acţionînd sub ordinele organizaţiilor teroriste din zona Sahelului.
Începînd de vineri, Franţa este practic în război, pe teritoriul statului Mali, împotriva forţelor islamiste radicale care ocupă nordul ţării şi care au lansat o ofensivă pentru a ocupa capitala Bamako. Preşedintele François Hollande s-a adresat sîmbătă seară concetăţenilor săi prin intermediul televiziunii pentru a explica motivele acestei intervenţii.
”Franţa nu urmăreşte nici un interes particular în contextul acestui angajament militar şi nu face decît să răspundă solicitării unui stat prieten”, a declarat șeful statului francez, care a salutat consensul întregii clase politice din Franţa în jurul acestui angajament militar, precum şi sprijinul unanim al comunităţii internaţionale.
Pe de altă parte, François Hollande a mai anunţat că forţele speciale franceze au declanşat o operaţiune pentru a elibera un ostatic francez deţinut de trei ani în Somalia, operaţiune care nu a reuşit şi care s-a soldat cu pierderea a doi militari francezi. ”Această iniţiativă subliniază, însă, faptul că Franţa nu va ceda în faţa terorismului”, a mai spus şeful statului francez.
În privinţa situaţiei din Mali, responsabilii francezi mai arată că recucerirea terirorului va fi realizată de africani, mai precis de armata statului Mali şi de trupele mai multor state africane care urmează să fie desfăşurate în viitor.
În urma intervenţiei rapide decise de Franţa, înaintarea rebelilor