Militarii şi poliţiştii în rezervă epuizează fondurile pentru reţete gratuite în câteva ore. O singură persoană pleacă încărcată cu doctorii de câteva milioane Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Spre deosebire de alţi bugetari, pensionarii din Ministerul Apărării şi cel de Interne au dreptul la reţete gratuite, ce pot fi ridicate doar din anumite farmacii. Bătaia pe medicamente e însă atât de mare că fondurile se termină în câteva ore, iar farmaciştii se crucesc când văd ce „mână largă” sunt doctorii.
În tot acest timp, datoriile statului la medicamente ajung la 1 miliard de euro, iar bolnavii cu suferinţe grave se plâng că nu-şi găsesc tratamentul.
Trei farmacii pe sector
Pensionarii din MApN au fost primii care au beneficiat de reţete gratuite. Ulterior, aceste privilegii, care se regăsesc în statutul cadrelor, au fost extinse şi la cei de la Interne. „Casa OPSNAJ acoperă 50% sau 90% din costul medicamentelor compensate (asemeni CNAS), iar restul de până la 100% e asigurat din fondurile de resort, în limita plafonului”, spune Ioana Dumitrescu, directorul Casei OPSNAJ. Se întâmplă în România! Reportaj din spitalul în care medicii "ȘI-AU CUSUT" BUZUNARELE
Reţetele cu regim special se pot elibera doar din farmaciile ce ţin de policlincile şi spitalele militare sau ale MAI, precum şi din cele care au contract cu ministerele. În Bucureşti, farmacia policlinicii Kretzulescu, la care sunt arondaţi 60.000 de pensionari şi angajaţi MAI, are contract cu 18 farmacii (trei pe sector). Lista completă este afişată în interiorul farmaciei de la parterul policlinicii. Selecţia s-a făcut prin licitaţie. Valoarea contractului se ridică la 1.786.000 de lei, asta înseamnă că fiecărei farmacii îi revine un plafon de aproximativ 8.000 de lei.
„Medicii prescriu ce este mai scump”
Pe data de întâi a fiecărei luni, pensionarii militari se înrolează la coadă de la