"Medlife nu este atât de afectată de o astfel de decizie, pentru că doar 6-8% din cifra de afaceri provine din decontările cu CNAS; însă sunt unități private care probabil nu vor rezista șocului", spune Mihai Marcu, președintele CA al Medlife despre posibila decizie a Ministerului Sănătății de a nu mai acorda fonduri CNAS unităților private.
Acesta este totuși sceptic cu privire la implementarea propriu-zisă a deciziei, mai ales din cauza ambiguității cu privire la tipul de unități private care nu vor mai primi fonduri, întrucât unele sunt organizate sub formă de fundații.
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat ieri că în contractul-cadru pe 2013, care va intra în vigoare cel mai probabil la data de 1 martie, va fi sistată finanţarea din fondurile Casei Naţionale pentru Asigurări de Sănătate pentru unităţile spitaliceşti private.
Potrivit lui Marcu, operatorii mari nu vor avea mult de suferit dacă nu se bazau mult pe fondurile decontate de CNAS. "Cred că multe spitale din provincie și vreo trei-patru din Capitală ar putea dispărea dacă se va lua decizia", adaugă Marcu.
Totodată, acesta spune că Medlife nu va modifica prețurile serviciilor medicale, pentru că își permite să le mențină la același nivel, întrucțt sumele decontate erau oricum mici.
Jucătorii din piață estimau anul trecut, pentru un material Capital, că 50% din piaţa serviciilor medicale private, evaluată la 650 de mil. euro, sunt sume decontate la CNAS.
„Pentru o ecografie genitală, CASMB ne decontează 16 lei, în condițiile în care prețul din piață este în jur de 150-200 de lei. Este evident că valoarea de 60.000 de euro a unui aparat ecograf bun nu poate fi amortizată lucrând la prețurile suportate de Casă“, spunea anul trecut George Mănoiu, directorul de dezvoltare al Romgermed, care se aștepta la o mărire cu cel puțin 25% a acestor t