Sute de mii de companii europene ar trebuie sa fie inchise din cauza datoriilor uriase, insa ele se agata cu disperare de solvabilitate, noteaza Financial Times.
Cotidianul britanic numeste situatia "ridicarea zombilor", deoarece aceste intreprinderi reusesc sa scape de faliment prin metode considerate anormale, care dauneaza cresterii economice, precum ajutoare guvernamentale, politici monetare mult prea lejere si reticentele creditorilor de a subscrie imprumuturi nesigure, in perioada de criza.
Alan Bloom, consilier la Ernst & Young sustine ca "principiul de baza al capitalismului, care stipuleaza ca unele companii care nu o duc prea bine trebuie sa intre in faliment, pentru a face loc altora noi si mai bune, este pe cale de a fi rescris", se arata in articolul publicat pe site.
Una din zece firme britanice isi pot permite sa plateasca numai rata dobanzilor imprumuturilor, mai degraba decat suma totala.
Insa in alte tari problemele sunt si mai grave. Cele mai scazute rate de insolvabilitate in 2011 s-au inregistrat in Grecia, Spania si Italia, cele trei state ale caror economii au fost cele mai incercate. Mai putin de 30 din fiecare 10.000 de companii au dat faliment in aceste tari, in timp ce aproape una din trei firme a raportat pierderi, asa cum reiese din analiza realizata de institutul Creditreform.
Potrivit FT, companiile zombi sunt de vine pentru slaba revenire economica a Europei, declansand temeri ca aceasta situatie ar putea sa aiba afecte si Japonia, unde ratele scazute ale dobanzilor, politica guvernamentala lejera si ezitarile marilor banci de a declara prescrierea ipotecilor pentru companiile nerentabile au cauzat decenii de crestere slaba.
In Statele Unite, unde filozofia "distrugerii creative" are o influenta mai mare, s-a inregistrat o crestere rapida a ratei de insolvabilitate