Aproape jumătate din conducerile primăriilor vrâncene nu s-au înghesuit, anul trecut, să participe la cursurile de pregătire pentru intervenţii în situaţii de urgenţă. Bilanţul pentru 2012 al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă arată că doar 54,6%, adică 34 din cele 65 de persoane cu funcţii de conducere din primării, care au fost planificate, au participat efectiv la cursurile derulate la Centrul Zonal de Pregătire Bacău. Absenţele au fost motivate în special prin lipsa fondurilor necesare participării la astfel de cursuri.
De asemenea, lipsa banilor este motivul pentru care tehnica din dotarea serviciilor vo-luntare pentru situaţii de urgenţă este învechită şi uzată atât moral cât şi fizic. „Au absentat primarii localităţilor Ja-riştea şi Fitioneşti, viceprimarii localităţilor Coteşti, Nereju, Tulnici, Vintileasca şi Valea Sării, secretarii loca-lităţilor Tătăranu, Vulturu, Valea Sării, Vidra, Broşteni, Negrileşti, Vintileasca, Chiojdeni, Mera, Andreiaşu de Jos, Sihlea, Năruja, Nistoreşti, Nereju, Spulber, Tulnici, Dumitreşti, Gugeşti, Garoafa, Milcovul şi Fitioneşti“, se arată în raport.
Absenţe au fost înregistrate şi la instructajul de pregătire anual cu preşedinţii comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă, unde prezenţa a fost de 78%. O altă disfuncţionalitate prezentată în bilanţ este „neimplicarea preşe-dinţilor comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă în desemnarea şi instruirea unor persoane pentru a asigura permanenţa la sediul primăriilor în situaţii de urgenţă şi pentru a folosi mijloacele tehnice de comunicaţii aflate la dispoziţie“. Astfel, în unele cazuri nu a fost instituită permanenţa, iar în alte cazuri deşi a fost instituită permanenţa, persoana desemnată nu avea acces la tehnica de comunicaţii sau nu avea cunoştinţe cu privire la modul de funcţionare a acesteia.
Nu în ultimul rând, pregătirea membrilo