Un grup de oameni de ştiinţă din toată lumea a calculat până unde vor putea fi forţate actualele performanţe din sport.
Usain Bolt a “spart” limitele probei de 100 de metri în atletism, coborând sub 9,6 secunde, timpul estimat în secolul trecut ca bariera pentru care corpul omenesc nu are resurse să o depăşească. Tehnologia de concurs continuă să se îmbunătăţească în ritm constant, metodele de antrenanament şi medicamentele susţinătoare de efort şi ele, aşa că, în mod normal, recordurile ar trebui să fie bătute în continuare. Dar care este limita fizică până la care pot fi “întinse” aceste performanţe? Revista “BBC Science World” a încercat să răspundă la această întrebare, consultând specialişti în domeniu, şi a luat ca model de analiză cinci probe importante din sportul mondial.
100 de metri
Actualul record mondial: 9,58 secunde
Deţinător: Usain Bolt (Jamaica)
Realizat în: 2009
Limita absolută: 9,00 secunde
Proba de 100 de metri, regina atletismului, a fost dusă într-o altă dimensiune într-un timp extrem de scurt de Usain Bolt, considerat deja drept cel mai mare sprinter din istorie. Jamaicanul a dus recordul mondial de la 9,74 secunde la 9,58 secunde în doar un an! Adică o progresie de 0,16 secunde, una care s-a realizat, de-a lungul timpului, în decenii. Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă spun că e loc şi de alte îmbunătăţiri. Iar primul care le poate realiza e chiar Bolt, campionul olimpic de la ultimele două Jocuri.
În cursa de la CM de la Berlin din 2009, cea în care a stabilit actualul record mondial, Bolt a avut o reacţie la start de 0,133 secunde, socotită una slabă printre sprinterii de top. Dacă şi-ar putea-o îmbunătăţi până la 0,1, aşa cum reuşesc uneori adversarii săi, şi ar menţine viteza din acea cursă, 37,5 km/h în medie, matematicianul John Barrow, de la Universitatea din Cambridge, susţine că jamaic