Un englez şi trei români de naţionalitate maghiară din Covasna sunt sufletul unui proiect în premieră pentru Transilvania. Proiectul „Transylvanian Wildlife” îşi propune conservarea unuia dintre cele mai mari habitate sălbatice din Europa, situat în Carpaţi.
Din anul 2008, de când a început derularea proiectului, Paul White, Barna Bereczki (Barni), Laszlo Gal zis (Laci) şi Balint Botond monitorizează independent şi imparţial fauna sălbatică aparţinând ecosistemului Transilvaniei, protejează animalele sălbatice şi habitatele lor, sprijină comunităţile locale prin dezvoltarea turismului durabil şi iniţiază programe de educaţie privind protecţia mediului în şcolile din zona Covasnei. Munca lor a dat roade, determinându-i pe specialiştii de la National Geographic să vină în pădurile Transilvaniei şi să filmeze un documentar.
În urmă cu 20 de ani, englezul Paul White a venit în Transilvania cu ajutoare pentru câteva spitale şi atunci s-a îndrăgostit de frumuseţile ei sălbatice. “Prima dată când am venit în Transilvania, în anul 1993, am fost în Târgu Secuiesc ca membru al unei organizaţii de prim ajutor, donând mai multe pachete spitalului din localitate şi celui din comuna Ojdula. Acesta a fost primul meu contact cu Transilvania şi zonele împădurite. Mai târziu, am petrecut fiecare weekend în păduri şi munţi, şi în acest timp mi-am dat seama de cât de special şi unic este acest loc”, mărturiseşte Paul White.
Înmulţindu-şi vizitele englezul a intuit pericolele care ameninţă bogăţia „verde” a Transilvaniei şi a hotărât să nu stea cu mâinile în sân şi să acţioneze. “Mi-am dat seama că presiunile financiare ale României, ţară care a intrat într-o piaţă competivă financiară europeană dură, vor conduce la o intensificare a exploatării şi jefuirii acestor resurse naturale rare şi unice. Presiunea asupra faunei sălbatice din cauza degradării pădurilor este evident