În perioada următoare, se vor face publice şi datele programului de evaluare a sănătăţii tuturor românilor derulat în 2007
Pornind de la principiul că prevenţia este cea mai bună metodă de menţinere a sănătăţii populaţiei, noul ministru al Sănătăţii, liberalul Eugen Nicolaescu, va relua, sub o altă formă, programul de reevaluare a stării de sănătate a tuturor românilor.
La primul mandat, în 2007, Nicolaescu ne-a mai dus o dată pe toţi la medic. „Oamenii cu care m-am întâlnit în campanie mi-au solicitat reluarea acestui program. În perioada următoare, colegii mei vor face publice şi datele programului derulat în 2007”, a spus ministrul Nicolaescu.
În perioada următoare, se va organiza Agenţia Naţională de Programe de Sănătate, acolo unde vor exista manageri pentru fiecare program în parte. Ministerul Sănătăţii va pune accent pe reechilibrarea sistemului sanitar, prin regândirea sistemului de finanţare pentru medicina de familie, medicina de ambulatoriu şi spitale. În acest an, medicina de ambulatoriu va beneficia de creşterea fondurilor cu 50%. De asemenea, unul dintre cele mai importante proiecte este definirea pachetului de bază de servicii, fără de care în continuare va exista o lipsă de control în sistem. Contribuabilul are dreptul să cunoască de ce servicii beneficiază din contribuţia pe care o plăteşte.
„Dacă vom face pachetul de bază, vom creşte rapid şi asigurările de sănătate complementare sau suplimentare. Consider că e normal ca autorităţile şi asociaţiile să colaboreze deschis şi sincer în interesul cetăţeanului. Eu cred că rostul Ministerului Sănătăţii este acela de a pune pacientul în centrul atenţiei şi de a elabora politici de sănătate pentru acesta. Urmărim aceleaşi ţeluri, chiar dacă autorităţile nu au întotdeauna capacitatea financiară, în mare parte, de a duce la îndeplinire toate obiectivele. Dacă vom reuşi să facem progr