Conducerea ArcelorMittal Galați continuă planul de dezafectare a uzinelor din combinatul siderurgic de lângă Dunăre. Muncitorii se tem că aceste demolări sunt doar semne că unitatea se va închide
Un angajat al combinatul a postat pe Youtube un filmuleț în care se vede cum este pus la pâmânt Furnalul numărul 1 de pe platformă. Această acțiune a avut loc la sfârșitul anului trecut. Videoclipul este însoțit de comentariul “Încet încet se duce totul de râpă. Au început cu Cocseria, acum o mare parte din fostul Sidex este demolat, iar fierul vechi colectat este exportat”,
Reprezentanții conducerii ArcelorMittal spun că instalațiile metalurgice sunt oricum prea vechi, sindicatele sunt speriate că se închide totul încetul cu încetul. Muncitorii, cei 8.700 care au mai rămas, nu știu dacă să renunțe la metalurgie și să apuce de altceva sau nu. Acum, fluxul primar (cocserii, furnale și oțelării) este închis aproape în totalitate.
“Obiectivele tăiate, închise sau oprite depășesc 75% din totalul capacităților de producție, respectiv: Uzina Cocsochimica, Furnalul I, Furnalul2, Furnalul 3, Furnalul 4, Furnalul 6, Oțelăria Electrică, Oțelăria OLD 2, Oțelăria OLD 3, Laminorul Slebing, Laminorul LSF, Uzina Piese Schimb și Reparații Siderurgice, Fabrica de Oxigen 2, Fabrica de var 2, dar alte utilități de deservire”, este de părere Gheorghe Tiber, liderul sindicatului “Metalurgistul”.
Numărul locurilor de muncă directe “s-a redus cu aproape 80% și vor scădea accentuat în perioada urmatoare de unul- doi ani”, mai este de părere sindicalistul. Practic, acum combinatul aduce șleburi din Polonia care sunt prelucrate în laminoare pentru a se produce tablă. Acum mai muncesc în ArcelorMittal Galați în jur de 5.000 de oameni.
INTERVIU CU DIRECTORUL GENERAL ARCELORMITTAL GALAȚI, BRUNO RIB0
La sfârșitul anului trecut