Clasificarea spitalelor pe niveluri de competenţă şi-a dovedit limitele la Cluj, după ce s-a constatat că unităţi medicale importante nu au putut primi califcarea pe care o meritau. Autorităţile din domeniu susţin că doar Ministrul al Sănătăţii poate rezolva problema. Eugen Nicolaescu ar trebui să facă derogări de la criteriile stabilite în 2011, spun medicii.
Spitalul judeţean Cluj (foto), spitalul municipal, spitalul CFR şi cel militar sunt unităţile medicale nu au reuşit până acum să îndeplinească condiţiile pentru a obţine din partea Ministerului Sănătăţii clasificarea dorită. În cazul primelor două, de vină ar fi natura reţelei medicale a Clujului, de tip pavilionar, moştenită în parte din perioada interbelică.
"Şi dacă ai dori să duci la spitalul clinic judeţean specialităţile pe care astăzi nu le are ca să primească această competenţă de nivel unu, inutil le aduci ele rămânând fizic tot la distanţă una faţă de cealaltă", a menţionat Dorina Duma, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Cluj.
Conducerea Spitalului Judeţean Cluj susţine că a făcut angajări şi achiziţii de aparatură pentru a se conforma.
"Ce mai eram obligaţi să facem era încheierea protocoalelor cu spitalele care sunt de altă specialitate, lucru care s-a realizat cu institutul inimii, institutul de gastroenterologie şi de pneumologie şi partea de pediatrie. Erau cerinţe din ordin pentru care ne-am conformat", a menţionat Monica Costin, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj.
În cazul spitalului municipal, este vorba de lipsa unor secţii.
"Spitalul municipal are o competenţă înaltă, e spital clinic numai că prin ordin, ca să îndeplinească condiţiile pe nivelul 2, ar fi avut nevoie de anumite secţii care se regăsesc la spitalul judeţean", a specificat Dorina Duma.
Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică, spitalul militar va