Italia își amintește azi, cu emoție, de coșmarul prin care a trecut în urmă cu un an, când ceea ce ar fi trebuit să fie o călătorie de plăcere s-a transformat în tragedie: naufragiul vasului de croazieră Costa Concordia. Pe insula toscană Giglio au început ceremoniile de comemorare a celor 32 de persoane care şi-au pierdut viaţa anul trecut, în naufragiu. Treizeci dintre victime au fost identificate – 12 germani, 6 francezi, 6 italieni, 2 americani, un ungur și un spaniol – dar cadavrele unui membru al echipajului (indian) și al unei pasagere (italiancă) nu au mai fost recuperate.
Reculegere Sâmbătă, pe insula Giglio a avut loc un marş cu lumânări aprinse, a fost păstrat un minut de reculegere şi au sunat sirenele tuturor ambarcaţiunilor din port. Azi, pe insulă va avea loc o slujbă la care vor fi prezenţi, pe lângă autorităţile locale, şi supravieţuitori ai naufragiului de la 13 ianuarie 2012. Marţi, insula Giglio va primi Medalia de aur pentru merit civil din partea preşedintelui Republicii Italiene, Giorgio Napolitano, acordată locuitorilor.
„Este o recunoaştere foarte importantă pentru noi, care ne umple de mândrie. Am fi vrut, însă, să nu obţinem această medalie pentru tragedia care a avut loc”, a declarat pentru corespondentul Radio România Actualități la Roma, Giovanni Rossi, responsabilul portului din insula Giglio.
Complicații
Pachebotul Costa Concordia, la bordul căruia se aflau peste 4.000 de persoane, dintre care peste 3.000 de pasageri, a eşuat în noaptea de 13 ianuarie 2012 în apropierea insulei Giglio, după ce s-a lovit de o stâncă. Şeful Protecţiei Civile italiene a anunţat că îndepărtarea epavei va avea loc cel târziu în luna septembrie, iar operaţiunea se va face cu protecţia mediului şi a activităţilor economice ale insulei, în special turismul.
Pierdere imensă Costa Concordia a fost cea mai mare pierdere pentru companiile