Calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate nu va mai avea nicio valoare în spitalele private.
Dacă până acum contribuţia obligatorie ne oferea unele beneficii în unităţile spitaliceşti private, de la 1 martie este posibil să plătim integral toate serviciile medicale primite în aceste instituţii, reiese dintr-o declaraţie a ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, făcută sâmbătă, la Târgu-Mureş.
„În contractul-cadru pe 2013, care va intra, sper, în vigoare la 1 martie, vom sista finanţarea din fondurile Casei pentru unităţile spitaliceşti private. Astfel încât toţi banii publici – vorbim de fondul unic naţional de asigurări sociale de sănătate – să meargă către spitalele publice“, a spus Nicolăescu.
Vor fi excluse, aşadar, din schema împărţirii bugetului pentru sănătate 97 de spitale, care sunt în sistemul privat, din totalul de 464, câte existau în 2011, potrivit raportului Insitutului Naţional de Statistică realizat în 2012. „O proporţie de aproximativ 10% din bugetul alocat sănătăţii ajungea la unităţile spitaliceşti private. Banii aceştia vor merge către spitalele publice“, spune ministrul Nicolăescu.
Motivul invocat de ministrul Sănătăţii este că „nu este normal ca firmele private să facă afaceri cu bani publici“. Totuşi, „contractul-cadru va intra în vigoare doar dacă bugetul va fi aprobat de FMI şi de Parlament şi dacă nu se va schimba Legea Sănătăţii“, a declarat Nicolăescu pentru „Adevărul“.
1.572 de lei vom plăti în plus pentru o naştere la MedLife, dacă va fi exclusă finanţarea publică în spitalele private.
„Banii, care nu vor mai fi daţi spitalelor private, vor fi folosiţi pentru creşterea finanţării celor 53 de spitale strategice care asigură peste 70% din cele mai grave cazuri medicale din România”, a declarat duminică secretarul de stat Raed Arafat, pentru Mediafax. „Astfel, din sumele respecti