Singura din municipiul Târgu Jiu se află în localitatea componentă Ursaţi. Moara lui Bădoiu funcţionează şi acum, cu toate că peste şase ani împlineşte un secol de existenţă. În momentul de faţă nu merge, pentru că debitul izvorului s-a redus foarte mult din cauza secetei din vara trecută şi nu mai are forţa necesară ca să pună în mişcare cele două pietre. De vreo trei luni, cele două pietre nu au mai fost puse în mişcare.
În timpuri nu foarte îndepărtate , porumbul şi grâul se transformau în mălai şi făină cu ajutorul a două pietre mari lucrate special care erau puse în mişcare de forţa apei. Mori pe apă existau pe tot cuprins judeţului Gorj, dar acum au mai rămas doar câteva.
Proprietarul singurei mori pe apă din Târgu Jiu este Ion Bădoiu. Acesta ne povesteşte că cel care a construit-o este bunicul său. Şi pe timpul acela era singura moară din Târgu Jiu, dar şi din comunele învecinate, aşa că se stătea cu zilele la coadă pentru măcinarea porumbului şi a grâului. Seara aveau loc adevărate petreceri, pentru că sătenii vroiau să treacă timpul într-un mod mai plăcut. Tatăl lui Ion Bădoiu s-a ocupat apoi de moară. Era foarte jovial şi toţi clienţii erau prietenii lui. Şi acum, moara lui Bădoiu mai este căutată de cei care vor să mănânce o mămăligă sau o pâine cu un gust special. Diferenţa este că moară electrică sparge bobul, pe când cea pe apă îl mărunţeşte prin frecare. „Oamenii mai vin şi acum să macine, dar de trei luni nu i-am mai dat drumul la moară, pentru că nu e apă. Nu se compară mălaiul din comerţ cu aceasta făcută de moară. Aici, bobul de porumb este frecat de cele două pietre şi are un gust deosebit. Vin mulţi oameni bătrâni din Târgu Jiu ca să macine, pentru că făina este bună pentru cu cei care suferă de diabet“.
Bunicul lui Ion Bădoiu, cel care a construit moara, a avut zece copii pe care i-a crescut datorită acesteia. „Bunicul meu a av