EXPLOATARE Regizorul neozeelandez Peter Jackson stoarce ca pe o lămâie opera lui J.R.R. Tolkien, ecranizând în alte trei părţi şi prima carte a acestuia, romanul „Hobbitul“.
Chiar dacă filmele lui Peter Jackson au în prezent un succes planetar, nu toată lumea este familiarizată cu culisele scrierii romanelor lui J.R.R. Tolkien. „The Hobbit“, publicat în 1937, este prima carte fantastică a lui Tolkien, profesor la Oxford şi membru al grupului literar Inklings (alături de C.S. Lewis sau Charles Williams).
Presiunile prietenilor şi ale editorilor pentru a continua povestea l-au făcut să scrie şi să publice, în anii ’50, trilogia „The Lord of the Rings“ / „Stăpânul Inelelor“, cu toate că Tolkien ar fi preferat să detalieze mitologia tărâmului pe care-l crease, ceea ce a făcut mai târziu în „Silmarillion“.
Succesul trilogiei, mai ales în America flower-power a anilor ’60-’70, a depăşit orice aşteptări, uluindu-l pe respectabilul profesor de filologie.
Practic, din acel moment se poate spune că lucrurile au scăpat de sub orice control. Opera lui Tolkien a devenit extrem de influentă şi a dat naştere unor numeroşi imitatori, mai mult sau mai puţin talentaţi. Întregul gen literar fantastic are la bază creaţia lui Tolkien – „Stăpânul Inelelor“ şi textele conexe.
Întoarcere în tărâmul de mijloc
Succesul mondial pe care l-au avut, în anii 2000, cele trei filme care au ecranizat legendara trilogie a făcut ca studiourile să se gândească şi la adaptarea primului roman scris de Tolkien, „The Hobbit“, în care el trasează cadrele lumii imaginare pe care o va dezvolta ulterior cu extremă minuţiozitate în celelalte cărţi ale sale.
Cum Peter Jackson avea nişte probleme financiare în suspensie cu respectivele studiouri, atenţia acestora s-a îndreptat spre aclamatul regizor de origine mexicană Guillermo del Toro