Poliţistele sunt chestionate patru-cinci minute de echipe de două persoane, fiind întrebate dacă au fost violate sau hărţuite, verificările, care au pornit de la un caz, dând însă impresia unui fenomen la nivel naţional, a declarat luni, pentru Mediafax, liderul Sindicatului Pro Lex, Vasile Lincu.
Preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor "Pro Lex", Vasile Lincu, a spus că poliţistele sunt chestionate de către un psiholog şi o persoană dintr-o structură superioară, fiecare discuţie fiind de patru sau cinci minute.
"Sunt chestionate inclusiv cele angajate de o lună de zile. Din câte am înţeles, sunt întrebate dacă au fost violate, agresate, hărţuite. Au fost doar întrebări, nu au completat nimic. Din ce mi s-a spus, impresia lor a fost că e doar o formalitate. Nu zic că e rău că se fac astfel de verificări, dar nu mi se pare că, plecând de la o problemă, trebuia să începem o campanie la nivel naţional ca şi când ar fi o problemă naţională. Se creează impresia că e fenomen, ceea ce nu e cazul", a precizat liderul sindical.
Vasile Lincu a mai spus că, spre deosebire de celelalte instituţii, femeile poliţist se apropie foarte mult de bărbaţii poliţişti pentru că mediul de lucru este de aşa natură, impunând aceleaşi condiţii de muncă, acelaşi stres, atât pentru femei cât şi pentru bărbaţi.
"Fişa postului e aceeaşi. Limbajul este altul chiar şi între colegi şi subordonaţi. Dacă ascultaţi limbajul chiar şi între şefi şi subalterni bărbaţi, mai ales în teritoriu, vi se pare la fel de grav. Femeile poliţist nu sunt aşa vulnerabile ca femeile din alte instituţii", a adăugat Lincu.
Mai multe organizaţii nonguvernamentale îşi exprimă, într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Radu Stroe, rezerve faţă de decizia Ministerului Afacerilor Interne (MAI) de a realiza interviuri cu toate femeile angajate în structurile de P