Recenta declaraţie a ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, conform căreia din 1 martie spitalele private nu vor mai primi bani publici, urmând a fi sistată finanţarea acestora din bugetul Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate, este privită cu scepticism de directorul singurei clinici private din Bistriţa-Năsăud. Acesta nu crede că noul contract cadru va stipula că unităţile spitaliceşti private nu vor mai primi fonduri publice.
Totuşi, în cazul în care spitalele şi clinicile private vor fi scoase de pe lista unităţilor care primesc finanţare de la Casa de Asigurări, directorul Clinicii Sanovil, dr. Gavrilaş Mureşan, spune că tarifele pe care le percepe vor înregistra creşteri de peste 30%.
"Punerea în practică a acestei idei va face o mare nedreptate atât pentru pacienţi, cât şi pentru toţi prestatorii privaţi de servicii medicale şi va aduce, în timp, deservicii şi prestatorilor de servicii medicale de stat. trebuie să recunoaştem cu toţii că spitalele private au fost un etalon şi pentru spitalele de stat care după apariţia aşa-zisei concurenţei a ridicat puţin ştacheta şi multe spitale de stat s-au mişcat în această direcţie.
Evident că dacă nu mai primim bani de la Casă vor creşte costurile pentru pacient, dar este extrem de nedrept şi eu nu cred că nu se vor sesiza foruri care sunt puse să judece aceste lucruri şi să judece echitatea sau inechitatea din această lume economică. Nu este normal ca unui pacient să i se ia bani în fiecare lună pentru asigurarea de sănătate, după care el să nu mai poată beneficia de acei bani acolo unde el doreşte să meargă. De bine, de rău, asigurarea standard de sănătate acoperă o parte din costurile pe care un pacient le are de achitat dacă doreşte să meargă într-o clinică privată.
Este o inechitate deosebită pentru pacient care nu mai are dreptul să-şi aleagă medicul unde să fie tratat, pentru că îi e