Mii de români sărbătoresc în această noapte (dintre 13 și 14 ianuarie) trecerea la Noul An pe stil vechi. Pentru sârbi, ucraineni, ruși și lipoveni, această noapte înseamnă mese întinse până la ziua, muzică și multă veselie.
Pentru cei care respectă calendarul gregorian (introdus de Papa Grigore al XIII-lea în 1582, adoptat de Romania, de către autorități în 1919, iar de BOR în 1924), odată cu Boboteaza, 6 ianuarie, se încheie sărbătorile de iarnă. Pentru cei care au rămas însă la calendarul pe stilul vechi - calendarul iulian, în 7 ianuarie e praznuit însă Crăciunul! Printre comunitățile entice din România care respectă sărbătorile de rit vechi se numără cele ale sârbilor din Banat, ucrainienilor din Maramureș și Bucovina, dar și lipovenilor din județul Tulcea. Sorcova va răsuna în această noapte în casele care vor sărbători trecerea în noul an, după rit vechi. Copiii şi tinerii şi-au dres glasurile şi, imbrăcaţi în costume speciale, cu tălângi şi clopoţei, vor impânzi uliţele pentru a-i sorcovi pe cei dragi, la trecerea dintre ani. Ucrainienii care vor sărbători trecerea in noul an pe rit vechi s-au pregătit pentru o noapte albă, cu mâncăruri alese : bucătăresele se vor întrece in tradiţionalele gustări pentru a-şi cinsti urătorii, in timp ce copiii şi tinerii şi-au dres glasurile şi, imbrăcaţi în costume speciale, cu tălângi şi clopoţei, vor impânzi uliţele pentru a-i sorcovi pe cei dragi, la trecerea dintre ani. Tradiţia spune că prima persoană care trece pragul casei în Noul An trebuie să fie un băiat sau un bărbat , pentru a le aduce noroc petrecăreţilor tot anul care începe. Iar sărbătorile ucrainienilor nu se opresc aici. Aceştia vor sărbători Boboteaza pe 19 ianuarie.
Mii de români sărbătoresc în această noapte (dintre 13 și 14 ianuarie) trecerea la Noul An pe stil vechi. Pentru sârbi, ucraineni, ruși și lipoveni, această noapte înseamnă me