Substanţele care dau culoarea fructelor şi legumelor portocalii sunt puternic antioxidante, întăresc sistemul imunitar, prevenind astfel cancerul, şi asigură funcţionarea echilibrată a sistemului reproducător, arată un studiu recent.
Fructele şi legumele portocalii conţin caroten, un pigment organic care se găseşte şi în alte organisme care fac fotosinteză, cum ar fi algele, anumite bacterii şi unele ciuperci.
Conform site-ului „World's Healthiest Foods“, legumele bogate în caroten sunt o sursă de vitamina A şi protejează celulele de efectele dăunătoare ale radicalilor liberi, au un conţinut crescut de antioxidanţi, întăresc sistemul imunitar şi contribuie la sănătatea sistemului reproducător.
„Harvard Medical School“ şi alte departamente medicale din SUA au realizat o analiză a opt studii în care au fost incluşi peste 3.000 de subiecţi de caz şi 3.956 de subiecţi de control şi au constatat că un nivel crescut de caroten în organism ar putea proteja de cancerul mamar.
De fapt, specialiştii americani au observat că substanţa de bază din morcovi, dovleci, cartofi dulci, caise, piersici, mango şi papaya influenţează receptorii de estrogen, al căror dezechilibru este responsabil pentru apariţia cancerului de sân.
Mai precis, potrivit oamenilor de ştiinţă, carotenul ar putea inhiba dezvoltarea tumorilor mamare.
Carotenoizi, derivaţi ai carotenului, se găsesc şi în alimentele verzi, cum sunt spanacul, varza creaţă, ştevia şi alte tipuri de legume cu frunze verzi.
Somonul, fructele de mare, laptele şi gălbenuşul de ou sunt şi ele o sursă bogată în caroten.
Studiul a fost publicat în „Journal of the National Cancer Institute“.