După trei săptămâni de vacanţă, majoritatea copiilor se acomodează greu cu trezitul de dimineaţă, cu temele şi cu orele mult mai puţine de joacă. Întoarcerea la şcoală poate fi mai lină dacă părinţii ştiu cum să le vină în ajutor.
Vacanţa de iarnă a fost suficient de lungă pentru ca cei mici să uite cu totul rutina de şcoală, iar acum trebuie să o deprindă din nou. Un lucru deloc uşor pentru copii, indiferent că sunt în primele clase ori la vârsta adolescenţei.
Părinţii cunosc foarte bine „simptomele“ post-vacanţă, pe unele dintre ele având prilejul să le constate astăzi: trezire greoaie dimineaţa, refuzul de a merge la şcoală (întâlnit îndeosebi lal copiii din clasele primare), amânarea temelor, somnolenţă în timpul zilei şi dorinţa de a sta treaz la ore târzii, cum obişnuia în vacanţă. Pentru ca schimbarea de ritm să se facă într-un timp scurt – aşa încât să nu afecteze performanţele şcolare ale copilului, dar în acelaşi timp să nu fie bruscă, ea ar trebui gestionată de părinţi în aceste zile.
Fă-i o pregătire. Copiilor de şcoală primară trebuie să li se explice diferenţa dintre viaţa cotidiană, care implică şi activităţi şcolare şi perioadele de de distracţie, cum sunt weekendurile şi vacanţele. Mai ales la vârste mici, copiii au nevoie de reguli clare, care să-l ajute să-şi structureze gândirea. Cunoscând aceste reguli, copilul conştientizează că astăzi s-a încheiat o perioadă şi începe o alta, care include responsabilităţi şcolare. Părinţii, la rândul lor, nu se vor mai confrunta cu refuzul lui de a merge la şcoală, pentru că este pregătit.
În prima zi, staţi la poveşti. În prima zi de şcoală, copiii schimbă impresii de vacanţă şi vin acasă cu multe poveşti, pe care vor simţi nevoia să le împărtăşească părinţilor. Apoi, ei pot veni şi cu informaţii noi legate de programul şcolar, de schimbarea unor reguli etc. Este bine ca părinţii să le