Plătiţi ratele la timp şi fugiţi ca dracul de tămâie de cardurile de credit * Faceţi o analiză la sânge a cheltuielilor şi tăiaţi din surplus * Economisiţi, economisiţi, economisiţi!
Gălăţenii nu prea au excelat la capitolul finanţe personale. Am dus-o ceva mai bine înainte de izbucnirea crizei, dar multe dintre investiţiile pe care le-am făcut atunci – fie că a fost vorba de o locuinţă, o maşină, electrocasnice sau o dantură nouă – au fost realizate cu bani pe care nu îi aveam, cu bani împrumutaţi de la bănci. S-a instalat criza, iar efectele s-au simţit la nivelul veniturilor şi al capacităţii de rambursare a împrumuturilor. Galaţiul a ajuns cu salariile sub media pe ţară, dar şi pe primele locuri la credite restante, cu un total de 786 milioane de lei. Iar efortul achitării ratelor sau celorlalte obligaţii se măreşte cu fiecare val de scumpiri care vine peste noi. Capitulăm? Nu, răspund finanţiştii, ne organizăm!
Cheltuiţi în ordinea corectă!
În 2013, ţineţi cheltuielile sub control şi economisiţi! Sunt regulile de aur pentru a evita stresul sau chiar falimentul, căci cumpăratul impulsiv şi lipsa unor bani puşi deoparte pentru zile negre sunt cei mai mari duşmani ai stabilităţii noastre financiare, relevă statisticile bancherilor. Dar, ca să putem economisi, ar trebui să ne reducem cheltuielile. La ce putem renunţa? Pentru a alege soluţia optimă trebuie, în primul rând, să facem cheltuielile în ordinea corectă.
Plata ratelor este, desigur, prima în ordinea cheltuielilor. „Gălăţenii obişnuiesc să-şi ordoneze cheltuielile lunare astfel: rate la bănci, facturi la utilităţi, obligaţii la stat, hrană, îmbrăcăminte şi încălţăminte (la care adăugăm cheltuielile de şcolarizare, în cazul familiilor care au copii mici) etc.
Poziţionarea ratelor pe primul loc este una corectă, pentru că, în România, creditele sunt mai scumpe şi, implicit, dobân