Medicii de familie spun că pacienții ar trebui să ceară rețetă compensată sau gratuită de la medicul specialist care-i consultă. Expertizele pentru stabilirea gradului de handicap sau a pensionării pe caz de boală nu sunt acoperite de asigurarea de sănătate.
Medicii de familie sunt nemulțumiți de faptul că sunt singurii care prescriu rețete gratuite și compensate pacienților. Și asta chiar dacă pacienții au fost consultați de către un medic specialist sau într-un cabinet privat. De aceea, ei îndeamnă pacienții ca, în momentul în care sunt consultați în spital sau în Policlinică, să ceară de la medicul respectiv prescrierea unei rețete. “Rugăm pacienții să înțeleagă faptul că medicul specialist din ambulatorul spitalului sau din policlinică este obligat, în urma consultației, dacă se impune, să elibereze o rețetă compensată sau gratuită pe o perioadă de 30 de zile. Dacă se impune continuarea tratamentului pentru o perioadă mai lungă, atunci medicul respectiv este obligat să elibereze și scrisoare medicală. Pacienții care sunt consultați în cabinete private sunt trimiși la noi pentru a le prescrie rețete. Noi nu putem face acest lucru. Ei trebuie să înțeleagă faptul că, așa cum au plătit pentru respectiva consultație, trebuie să plătească și pentru medicație“, a declarat medicul de familie Angela Bica, vicepreședintele Patronatului Medicilor de Familie Neamț.
Aceasta mai spune că se efectuează, contra cost, și expertizele comisiilor de expertiză, cum ar fi în cazul stabilirii handicapului sau pensionării pe caz de boală, pentru că, potrivit legii, acestea nu sunt suportate din asigurarea de sănătate a pacientului.
Medicii de familie spun că pacienții ar trebui să ceară rețetă compensată sau gratuită de la medicul specialist care-i consultă. Expertizele pentru stabilirea gradului de handicap sau a pensionării pe caz de boală nu sunt acop