Cu ceva vreme in urma, oamenii de stiinta din cadrul NASA au anuntat ca asteroidul Apophis ar putea sa ne puna probleme in 2036, nefiind exclusa o coliziune a acestuia cu Pamantul. Noi cercetari la Jet Propulsion Laboratory in Pasadena, California, au aratat insa ca o astfel de posibilitate nu exista.
Analiza noilor informatii obtinute de telescoapele NASA in ultimii 2 ani, cat si in primele zile ale lui 2013, a aratat ca nu avem de ce sa ne temem, relateaza ScienceDaily.
Descoperit in 2004, asteroidul, de marimea a peste trei terenuri de fotbal, a atras imediat atentia specialistilor si presei, primele calcule aratand ca riscul de a intra in coliziune cu Terra fiind de 2,7% in 2029. Calculele ulterioare au eliminat aceasta posibilitate, insa s-a vehiculat ulterior o alta posibila coliziune, in 2036.
Din fericire, si aceasta pista se dovedeste a fi neveridica, gratie datelor obtinute in New Mexico si Hawaii, a explicat Don Yeomans, din cadrul NASA. In prezent, riscul ca Apophis sa se ciocneasca de Pamant este mai mic de un 1 la un milion, a spus acesta.
Asteroidul va trece foarte aproape de Pamant la 13 aprilie 2029, moment ce va fi unul istoric. Va deveni primul asteroid de asemenea dimensiuni care va trece pe langa Terra la numai 31.300 de kilometri departare.
Pana atunci, insa, un asteroid mai putin cunoscut, de numai 40 de metri, 2012 DA14, va trece pe langa Pamant la mijlocul lunii viitoare, la o departare de patru ori mai mare.
NASA detecteaza si calculeaza traiectoria astroizilor si cometelor ce trec aproape de Terra si ar putea reprezenta un pericol pentru aceasta cu ajutorul programului Near-Earth Object Observations, poreclit si Spaceguard.
Cu ceva vreme in urma, oamenii de stiinta din cadrul NASA au anuntat ca asteroidul Apophis ar putea sa ne puna probleme in 2036, n