Liviu Voinea, ministrul bugetului, spune că guvernul a avut o poziţie prudentă şi conservatoare în construcţia bugetului, iar principalul obiectiv va fi reforma investiţiilor statului: vor fi finanţate numai cele care sunt finalizate în proporţie de 80%.
Liviu Voinea, ministrul pentru buget, a declarat într-un interviu acordat ZF pe tema bugetului pe 2013 că guvernul Ponta a început acum câteva luni o inventariere a activelor pe care le mai deţine statul, atât la nivelul instituţiilor publice, cât şi la nivelul activelor deţinute de companiile de stat.
Conform acestei inventarieri, activele statului - active fixe corporale - ale instituţiilor publice şi companiilor de stat se ridică la 841 mld. lei, adică aproape 200 mld. euro. În acest moment datoria publică a statului este de 51 mld. euro.
Până în 2012, timp de două decenii, niciun guvern nu a făcut o actualizare la zi a activelor statului. În multe instituţii sunt active care sunt înregistrate la valori istorice. Voinea a spus că s-a făcut şi o inventariere a activelor financiare ale statului, urmând ca datele să fie anunţate ulterior. În interviul cu ZF ministrul a spus că bugetul pe 2013, ale cărui linii directoare au fost anunţate joi de premierul Ponta, urmează să fie definitivat după discuţiile cu FMI, a cărui echipă este aşteptată să sosească marţi la Bucureşti.
Deşi pare o linişte între Guvern şi FMI, având în vedere că s-au îndeplinit o parte din condiţii, în special ţinerea sub control a deficitului, vor exista discuţii aprinse în ceea ce priveşte estimarea de PIB pentru 2013. Guvernul Ponta estimează un PIB cu o creştere de 1,8%, în timp ce analiştii văd un plus de 0,5-1%. După ce a ratat prognozele anterioare, FMI va merge probabil pe o poziţie mai conservatoare şi va încerca să dea PIB-ul mai jos, ceea ce ar implica ajustarea veniturilor şi a cheltuielilor. Voinea spune