Aproape opt milioane de români, printre care pensionari, bugetari şi angajaţi din mediul privat, vor beneficia de efectele majorării salariului minim de la 700 de lei la 800 de lei pe lună, măsură pe care guvernul o va negocia cu reprezentanţii misiunii Fondului Monetar Internaţional (FMI) care vor sosi miercuri la Bucureşti, a precizat Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget, la Antena 3.
"Creşterea salariului minim va însemna venituri mai mari pentru circa şase milioane de pensionari, pentru 900 de mii de angajaţi din mediul privat care se încadrează în prezent în zona salariului minim şi pentru 1,1 milioane de bugetari", a declarat Voinea.
Ministrul a explicat că măsura nu va duce la creşterea cheltuielilor de personal deoarece revenirea la salariile din 2010 a dus la majorarea salariului minim în sectorul bugetar la peste 800 de lei.
"Asupra bugetului nu are niciun efect negativ pentru că această majorare a fost absorbită de reîntregirea salariilor", a explicat ministrul care a adăugat că la bugetul general consolidat se vor colecta sub formă de contribuţii circa 600 de milioane de lei în plus.
Ministrul delegat pentru Buget a precizat că, în prezent, în România există circa 700.000 de angajaţi din mediul privat care au salarii mai mici de 800 de lei, în timp ce alţi 250.000 de salariaţi încasează salariul minim de 700 de lei.
Voinea a adăugat că măsura este de natură să încurajeze munca. "Omul va fi mai stimulat să lucreze pentru că se măreşte diferenţa între salariul minim şi ajutorul de şomaj", a explicat el.
Aproape opt milioane de români, printre care pensionari, bugetari şi angajaţi din mediul privat, vor beneficia de efectele majorării salariului minim de la 700 de lei la 800 de lei pe lună, măsură pe care guvernul o va negocia cu reprezentanţii misiunii Fondului Monetar Internaţional (FMI) care vor sosi mierc