Cele 10 zile de zăpezi din decembrie şi primele zile din ianuarie costă peste două milioane de lei. Banii reprezintă jumătate de bugetul alocat deszăpezirii pentru această iarnă.
Ninsoarea anunţată pentru acest sfârşit de săptămână, dar şi cele din februarie ar putea lăsa judeţul fără bani pentru deszăpezire. Deja s-au cheltuit două din cele 3,9 miloane de lei alocate pentru intervenţiile din acest sezon. " Dcă mai vin zăpezi în februarie, martie, va trebui să venim fie cu 20% pe actualul contract, dacă nu va trebui să alocăm într-o şedinţă ordinară sau extraordinară altă sumă ca să facem faţă până în martie", a declarat Gheorghe Sorescu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean.
Cum s-au topit banii
Prima zăpadă a căzut la Botoşani pe 3 decembrie, însă iadul s-a dezlănţuit pe 11 decembrie cînd judeţul a fost complet blocat. Autorităţile judeţene nu au interzis accesul autoturismelor pe drumurile acoperite de zăpadă iar sute de maşini au rămas blocate. Pentru salvarea sinistraţilor a fost nevoie ca drumarii să patruleze continuu şi inutil, pe timp de viscol şi ninsoare. Eforturile drumarilor au fost zadarnice întrucât nămeţii cît casa se aşezau la loc. Lipsa de organizare a dus la creşterea consistentă a facturii de deszăpezire de la o oră la alta.
Autorităţile judeţene au schimbat strategia în ianuarie 2013 când zăpada a blocat 15 drumuri. Date fiind cheltuielile uriaşe, prefectul a cerut poliţiştilor să interzisă accesul pe aceste drumuri pentru a permite, de această dată, drumarilor să intervină după ce ninsoarea şi viscolul s-au oprit. Astfel, cheltuielile au fost reduse. Măsurile au fost luate însă prea târziu. Dacă va ninge abundent în următoarele două luni, judeţul Botoşani nu va avea bani pentru deszăpezire şi va fi solicitat ajutor de la stat.